Monday, August 24, 2009

KERABU SOTONG: Menu berbuka bersama keluarga


Ditulis Oleh:Mas Ayu @ Minah Kiwi

Bahan-bahan ( 2 orang makan )

* 300 gm sotong – potong cincin
* 1 ulas bawang besar merah – dihiris nipis
* 5 urat kacang panjang – dipotong anggaran 1-2 cm
* 1 biji tomato – dipotong kecil
* 1 batang serai – dihiris halus
* 2 biji cili merah – dicincang kasar
* 5 biji cili api – diketuk dan cincang kasar
* 3 sudu besar sos ikan
* 1 ½ biji limau nipis
* Segenggam daun ketumbar
* Gula nira (Kelantan) atau gula Melaka atau gula merah yang telah dicairkan dengan air – secukup rasa
* Garam secukup rasa

Cara-cara

1. Sotong direbus dahulu hingga masak. Ketepikan.
2. Bancuh gula, sos ikan dan garam terlebih dahulu. Kemudian masuk semua bahan lain termasuk sotong. Perah limau nipis. Gaul rata dan rasa supaya dapat balance masam, manis dan masin mengikut selera.
3. Kerabu ini enak dihidang sejuk.
4. Elok dimasinkan sedikit supaya sesuai rasanya bila dimakan dengan nasi putih. Secret ingredient untuk kerabu ini ialah gulanya, jangan pakai gula putih.

Sumber: Mutiarazura

Kerabu Sotong nie rasa dia masam, manis dan masin..memang cukup rasa.

Selamat Mencuba

Catatan bicarahati: Saya masukkan resepi ni dalam blog sebab semalam isteri saya buat gak. tapi ikut resepi dan citarasa isteri saya la. citarasa Jawa.. Rasanya.... sedappppp... Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment